Loading Events

« All Events

Live Conversations με τον ιστορικό Λεόν Σαλτιέλ

December 1 @ 6:00 pm - 8:00 pm UTC+0

£14

Η Greek Library of London υποδέχεται τον μήνα Δεκέμβριο τον διακεκριμένο ιστορικό, Διευθυντή Διπλωματίας και αντιπρόσωπο του World Jewish Congress στα Ηνωμένα Έθνη και την UNESCO στη Γενεύη, Λεόν Σαλτιέλ.

Τα μέλη, οι φίλοι της ελληνικής βιβλιοθήκης και όσοι αγαπούν την ελληνική ιστορία θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια συζήτηση για την Κατοχική Θεσσαλονίκη και τη ζωή των Εβραίων της πόλης μέσα από τρεις συλλογές επιστολών, γράμματα που έστελναν τρεις Εβραίες μητέρες από το γκέτο της Θεσσαλονίκης στους γιους τους στην Αθήνα, μερικές εβδομάδες ή μέρες πριν την αναχώρησή τους προς το Άουσβιτς με αφορμή το βιβλίο “Μη με ξεχάσετε. Τρεις Εβραίες μητέρες γράφουν στους γιους τους από το γκέτο της Θεσσαλονίκης” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Στη συζήτηση συμμετέχει ο Πάρις Παπαμίχος Χρονάκης, λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Royal Holloway, University of London.

Τη συζήτηση συντονίζει η Γεωργία Καραντώνα, υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, κ. Γιάννης Τσαούσης.

Η εκδήλωση θα γίνει στο George IV, 185 Chiswick High Road, London, W4 2DR την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, 18:00-20:00. (Door Open 17:30)

Τιμή εισιτηρίου: £14 / £8 (Under 25)
Εισιτήρια μέσω Eventbrite

Η Greek Library of London μέσα από τα Live Conversations που εγκαινιάστηκαν το 2019, συνεχίζει τις παρουσιάσεις σύγχρονων Ελλήνων των γραμμάτων και των τεχνών.

Χορηγοί & Υποστηρικτές Εκδήλωσης:

– Εκδόσεις Αλεξάνδρεια (alexandria-publ.gr)

– The George IV Chiswick (www.georgeiv.co.uk)

Χορηγός επικοινωνίας:

– Greek List (www.greeklist.co.uk)

– CultureBook (www.culturebook.gr)

*Περιορισμένος αριθμός θέσεων, παρακαλούμε προμηθευτείτε τα εισιτήρια σας!

___________________________

Ο Λεόν Σαλτιέλ είναι ιστορικός με ειδίκευση στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα. Είναι διδάκτωρ Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. Η μεταδιδακτορική του έρευνα εκπονήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Graduate Institute of International and Development Studies στη Γενεύη, στην Ελβετία. Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται η μονογραφία The Holocaust in ThessalonikiReactions to the AntiJewish Persecution, 1942–1943 (Routledge 2020), βιβλίο που τιμήθηκε το 2021 με το Διεθνές Βραβείο Βιβλίου του Yad Vashem για Έρευνα πάνω στο Ολοκαύτωμα, και το βιβλίο Μη με ξεχάσετε. Τρεις Εβραίες μητέρες γράφουν στους γιους τους από το γκέτο της Θεσσαλονίκης το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά (Αλεξάνδρεια, 2018), τα αγγλικά (Berghahn, 2021) και τα γαλλικά (Denoël, 2023). Εργάζεται ως Διευθυντής Διπλωματίας και αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ στη Γενεύη και στην UNESCO για το Παγκόσμιο Εβραϊκό Κογκρέσο.

Ο Πάρις Παπαμίχος Χρονάκης είναι λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Royal Holloway, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μεταδιδακτορικός υπότροφος του Ιδρύματος Ρότσιλντ, ενώ έχει διδάξει επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο Brown των Ηνωμένων Πολιτειών και στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόι στο Σικάγο. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά για τις ελληνο-εβραϊκές σχέσεις, τη Θεσσαλονίκη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το σιωνισμό και τον αντι-σιωνισμό στην Ελλάδα του μεσοπολέμου, την ψηφιακή ιστορία και το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων. Υπήρξε μέλος της επιστημονικής επιτροπής που ανέπτυξε τη Βάση Δεδομένων για τις Μαρτυρίες των Εβραίων της Ελλάδας Επιζώντων του Ολοκαυτώματος. Τον Οκτώβριο του 2024 εκδόθηκε η μονογραφία του από το Stanford University Press με τίτλο The Business of Transition: Jewish and Greek Merchants of Salonica from Ottoman to Greek Rule.

Η Γεωργία Καραντώνα είναι υποψήφια διδάκτωρ Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας του ΠΤΠΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η διατριβή της εστιάζει στην απεικόνιση του Ολοκαυτώματος και της εβραϊκής ιστορίας στην ένατη τέχνη. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα και κριτικές σε ελληνικά και ξένα περιοδικά για τις λογοτεχνικές αναπαραστάσεις του τραύματος και της γενοκτονίας, τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος και τη διδακτική της λογοτεχνίας. Το βιβλίο της Graphic Novel και Ολοκαύτωμα Διδακτικές Προτάσεις και Εφαρμογές για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Καραντώνα & Τσιλιμένη, 2022) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροπή. Το 2022 συμμετείχε στην ομάδα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού προγράμματος για το Ολοκαύτωμα στο Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο του Λονδίνου.

Details

Date:
December 1
Time:
6:00 pm - 8:00 pm UTC+0
Cost:
£14
Event Category:
Website:
https://www.eventbrite.co.uk/e/live-conversations-1-2024-tickets-1054628675759?aff=oddtdtcreator

Organizer

Greek Library of London

Venue

George IV
185 Chiswick High Road
London, W4 2DR United Kingdom
+ Google Map

This website stores cookies on your computer. Cookie Policy